INFORMATIEADVISEUR BY DESIGN

Deze leergang wordt online verzorgd.

Een vakgebied met enorm veel dynamiek

De leergang Informatieadviseur by design is een vervolg op de leergangen Operationeel informatiespecialist MBO en HBO. De wereld is constant in verandering en overal om je heen vind je steeds meer informatie. Maar hoe ga je als organisatie om met al deze verschillende informatiestromen? En hoe zorg je als organisatie dat deze informatiestromen op een beheersbare wijze verlopen?

Om een goede informatieadviseur te zijn, moet je over de juiste vaardigheden beschikken op zowel inhoudelijk als communicatief vlak. Kennis van de relevante wetgeving is van essentieel belang, maar het overbrengen van een advies naar de organisatie is net zo belangrijk. Tijdens de lessen wordt gebruik gemaakt van reeds bestaande modellen en stromingen die hun waarde reeds bewezen hebben, zoals systeemkunde, risicomanagement, agile/scrum, communicatiestijlen en user stories.

Wat leer je?

Tijdens de leergang Informatieadviseur by design – die 12 lesdagen duurt en uit 4 modules bestaat – ga je je nog meer verdiepen in de benodigde materie om een digitale transformatie binnen de organisatie te kunnen realiseren. Vanuit onze ervaring zien we dat binnen het vakgebied met name behoefte is aan het leren adviseren en onderbouwen op andere wijze. Het leren onderbouwen op meer feitelijke wijze en vanuit meerdere perspectieven. Bijvoorbeeld door vanuit business-waarde het belang belichten, en vanuit risicomanagement perspectief aangeven waar zich risico’s bevinden, en daar passende maatregelen voor kunnen aanreiken. Om vervolgens op een professionele wijze verbinding te kunnen maken naar strategisch niveau.

Een ander belangrijk inhoudelijk component binnen de leergang zijn de werkprocessen. Deze kunnen analyseren en in relatie brengen tot de ontwikkelingen en trends. Welk werk(proces) in jouw organisatie vraagt om verbetering vanwege nieuwe ontwikkelingen of onvrede bij klant, medewerkers, inspectie of bestuur? Tot slot leer je tijdens de leergang veel over communicatiestijlen. Deze kun je waar nodig toepassen, zodat je je doelen op een prettige en effectieve manier behaalt. De docent brengt een hoop kennis met zich mee, maar het zijn interactieve lessen waardoor de student zelf ook aan de slag moet om zich de stof eigen te maken.
Tijdens de opleiding wordt o.a. gewerkt met het boek ‘Digitale Transformatie zo doe je dat’ van Marjan Schils en Patricia Croese.

Hoe is de leergang opgebouwd?

Bij de start van de leergang formuleer je jouw leerdoelen voor de komende periode. Daarnaast bedenk je ook al het onderwerp voor je praktijkopdracht. Tussen de bijeenkomsten werk je aan je praktijkopdracht en aan het eind lever je hem in. Je krijgt hiervoor een ervaren begeleider ter ondersteuning. Je praktijkproef zal uiteindelijk beoordeeld worden door je docenten en de betreffende organisatie. Je geeft een eindpresentatie aan je leidinggevende waarin je vertelt over je praktijkopdracht. Tijdens de opleiding krijg je presentatietechnieken aangeleerd die je hierbij zullen helpen.

Voor wie is de leergang bedoeld?

Ben jij een informatiespecialist en wil je je verder professionaliseren tot een échte kennispartner in jouw vakgebied en/of organisatie? Schrijf je dan snel in voor deze nieuwe leergang. We starten op 25 augustus, schrijf je in!

Thomas Ossel doet op dit moment de pilot-leergang Informatieadviseur by design:

“Mijn ervaring tot nu toe is erg positief! Verschillende kanten van het vak worden belicht, zowel de vakinhoudelijke kant als de soft skills. Ook de opbouw van de lessen is erg prettig: halve dag vakinhoudelijk en een halve dag soft skills trainen. Er is ook veel aandacht voor de eigen ervaring of dagelijkse werkpraktijk, dit maakt dat je ook van elkaar leert, aangezien de diverse studenten hun eigen specialiteit(en) of focus hebben. Dit gekoppeld aan de ervaringen van de docenten, die zelf ook ruime ervaring in de praktijk hebben, maakt dit wat mij betreft een zeer gebalanceerde leergang.”

De leergang Informatieadviseur by design kan aan de hand van specifieke modules ook incompany worden verzorgd.

Startdatum 21 januari
Opleidingsniveau HBO
Prijs €3.950,00
Schrijf je in
Planning Inhoud
21 januari Kick-off Informatieadviseur by design
11 februari Proactief adviseren & Proces- en Informatieanalyse
25 februari Proactief adviseren & Proces- en Informatieanalyse
11 maart  Proactief adviseren & Proces- en Informatieanalyse
25 maart Inrichting van informatiebeheer
8 april Inrichting van informatiebeheer
22 april Inrichting van informatiebeheer
6 mei Duurzaam informatiebeheer in de keten
20 mei Duurzaam informatiebeheer in de keten
3 juni Impact op de organisatie
17 juni Impact op de organisatie
15 juli Presentatie eindopdracht