Robotic Process Automation

Wat is RPA?

RPA staat voor Robotics Process Automation, oftewel procesautomatisering via robotica. RPA zorgt ervoor dat eenvoudige, handmatige en repetitieve handelingen binnen een organisatie niet meer uitgevoerd worden door mensen. Voorbeelden van werkzaamheden zijn het registreren van documenten, het automatisch beantwoorden van e-mails en het versturen van e-mails wanneer mensen zich ergens voor aanmelden. In plaats van dat een menselijke werknemer deze taken op zich neemt, voert een robot ze voor je uit.

De opkomst van RPA stelt een organisatie in staat om verschillende repetitieve processen te versimpelen. Feitelijk haalt RPA de robot uit de mens. Voor je organisatie kun je RPA zien als een extra software gestuurde ‘werknemer’ die samen kan werken met je werknemers, of taken volledig kan overnemen van je werknemers. Door RPA in te voeren, zijn je werknemers minder tijd kwijt aan handmatige en administratieve werkzaamheden. Hierdoor houden zij meer tijd over voor uitdagende klussen. Daarnaast verkleint RPA de kans op menselijke fouten.

Waarom RPA binnen jouw organisatie?

  • Voorkomt fouten:

Repetitieve handelingen die door mensen worden uitgevoerd zijn vatbaar voor fouten. Zodra RPA goed is ingesteld, is de kans op fouten erg klein.

  • Kosten- en tijdsvermindering:

Een ‘softwarerobot’ kan in principe 24/7 werken en heeft geen vrije dagen.

  • Minder werkdruk en hogere medewerkerstevredenheid:

Repeterende werkzaamheden worden opgevangen door de robot en medewerkers houden meer tijd over voor uitdagendere werkzaamheden. De kwaliteit van het werk gaat hierbij ook omhoog.