Traineeship informatieprofessional Open op Orde2021-10-18T12:13:34+02:00

TRAINEESHIP

TRAINEESHIP INFORMATIEPROFESSIONAL OPEN OP ORDE

De rijksoverheid heeft in april 2021 het actieplan Open op Orde gelanceerd, met als doel om de informatiehuishouding te verbeteren en transparanter te maken. Overheidsinformatie moet namelijk duurzaam toegankelijk, vindbaar, juist, volledig en betrouwbaar worden bewaard. Als (toekomstige) informatieprofessional zie jij hier als geen ander het belang van in.

Tijdens het traineeship informatieprofessional start je direct op een opdracht om ervaring op te doen en ga je tegelijkertijd aan de slag met je professionele ontwikkeling. Je leert de basisbeginselen van informatiebeheer, zowel analoog als digitaal. Daarnaast maak je kennis met de juiste instrumenten en technieken om te gebruiken bij vraagstukken op het gebied van informatiebeheer. Verder leer je jezelf vanuit je eigen talent en persoonlijkheid effectief in te zetten voor de opdrachtgever. Maar dat is nog niet alles. We dagen je ook uit om mee te denken met de doorontwikkeling van BECIS | DIOR en onze innovatieve dienstverlening. Je krijgt dus meer dan genoeg ruimte tot verdieping. 

informatieprofessional becis dior

Een combinatie van theorie en praktijk

Tijdens het traineeship informatieprofessional volg je trainingen op het gebied van informatiebeheer in de volle breedte. Om de opgedane kennis toe te kunnen passen in de praktijk ga je ook werken aan een project dat aansluit bij de opleiding. Doordat je in dit traineeship theorie en praktijk met elkaar combineert, maak jij van jezelf een onmisbare informatieprofessional.

Jouw werkzaamheden als informatieprofessional

Als informatieprofessional binnen de overheid duik je de documenten en dossiers in van archieven en bepaal je welke informatie wel of niet bewaard moet worden. Ook bewaak jij de kwaliteit van de gegevensverzamelingen en borg je de informatievoorziening. Jij beoordeelt de inhoud van dossiers en documenten die aan jou zijn toegewezen. Dit doe je aan de hand van beschikbare kaders. Vervolgens bepaal jij wat er wel en niet bewaard moet worden. Moet iets bewaard worden? Dan maak je een korte omschrijving van de inhoud. Moet iets niet bewaard worden? Deze dossiers en/of documenten worden, na toestemming, vernietigd. Ook voer je ondersteunende werkzaamheden uit voor het omgaan met documenten, gegevens en diverse complexe gegevensstromen. Deze werkzaamheden vragen om een groot verantwoordelijkheidsgevoel.  

Bij het doorspitten van de dossiers kan je nog wel eens een ‘golden ticket’ vinden. Van het opruimen van explosieven na de tweede wereldoorlog tot een vergunningsaanvraag voor het filmen van de klassieker ‘A bridge too far’. De archiefbescheiden gaan zelfs terug tot het interbellum, daardoor kom je nog wel eens aparte of zelfs komische dingen tegen. 

Aldus Neno Wiggers, informatiespecialist bij BECIS | DIOR.

Open op Orde

Als informatiespecialist binnen de overheid draag je een grote verantwoordelijkheid. Zo zorg jij ervoor dat de overheid in staat is om bij het maken van beleid en wetgeving ten alle tijden een goede onderbouwing te geven van gemaakte keuzes. Daarnaast is juiste en toegankelijke informatie van belang bij een goed werkende democratie. Tot slot is een goede informatiehuishouding hard nodig voor een beter samenspel tussen Kamerleden, kabinet en ambtenaren. Om ervoor te zorgen dat de overheid aan de hierboven genoemde voorwaarden voldoet, wordt er de komende jaren gewerkt aan het implementeren van het Open op Orde actieplan. Jij kan daar als toekomstig informatieprofessional bij helpen.

Opdrachtgevers

Wij werken voor verschillende (semi-)overheidsinstellingen. Voorbeelden van onze opdrachtgevers zijn: gemeente Den Haag, het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, gemeente Amsterdam en de Tweede Kamer.

Klinkt dit traineeship jou als muziek in de oren? Dan verwelkomen wij jou graag binnen BECIS | DIOR. Onze betrokken en deskundige collega’s staan voor je klaar om je op weg te helpen. Laat ook vooral weten waar jij jezelf verder in zou willen ontwikkelen. Dan bekijken we samen hoe we jouw traineeship kunnen inrichten.

Onze cultuur

Werken bij BECIS | DIOR betekent dat je ruimte krijgt om je verder te ontwikkelen en te ontdekken waar je goed in bent. Doordat we veel investeren in opleiding, groei en kennisdeling, stimuleren we talent en creativiteit binnen onze organisatie. We inspireren elkaar voortdurend om vooruit te kijken en mee te denken. Dit zorgt ervoor dat we kritisch blijven en elkaar scherp houden. De cultuur binnen onze organisatie is kenmerkend voor wie we zijn en hoe we te werk gaan. Onze mensen dragen deze cultuur, ieder op zijn of haar eigen manier uit. 

Wil je meer weten over onze cultuurwaarden? Je vindt ze hier!

SOLLICITEER NU

Aanmelden voor ons traineeship kan tot 1 december 2021

Het programma

Kick-Off

Het traineeship begint!

We maken kennis met elkaar op een feestelijke manier

Ik en de ander

Trainingen zoals:

Persoonlijke effectiviteit, aan het werk, communicatie en zelfinzicht

Introductie vakgebied

Trainingen zoals:

Status van en ontwikkelingen in het vakgebied informatiebeheer

Aan het werk

Trainingen zoals:

Persoonlijke effectiviteit, communicatie en zelfinzicht

Kennismaking met klassiek inventariseren

Trainingen zoals:

Introductie en vullen van een klassieke inventaris

Selectie- methodiek

Trainingen zoals:

Wettelijk kader, waardering en selectie bij het Rijk en lagere overheden, eerdere methoden en selectielijsten

Informatie- beheer systemen

Trainingen zoals:

Systemen, architectuur en risico-analyse

Lean Orange Belt training

Trainingen zoals:

Procesverbetering

NAAR DE VACATURE