MAAK KENNIS MET ONZE RECRUITER SHARON

In deze blog vertelt Sharon Emmerig hoe het is om als recruiter vanuit huis te werken. Zo is het voor een recruiter nu lastiger om aan te voelen of een kandidaat de juiste match is, maar ook kan de kandidaat zelf geen sfeer proeven op kantoor. Desondanks doen Sharon en haar collega’s er alles aan om hun kandidaten een zo goed mogelijk beeld te geven van de werksfeer en cultuur. Dit lijkt dan ook te helpen, want in de tussentijd zijn er al weer veel nieuwe collega’s gestart binnen ons bedrijf. 

Thuiswerken, als recruiter is dat niet altijd even gemakkelijk. Sollicitatiegesprekken vinden nu voornamelijk digitaal plaats. Dat zorgt voor stressvollemaar ook hilarische momenten. Zo begon er eens een hond heel hard voor het raam te blaffen naar de postbode, werden we overrompeld door binnen geblazen bladeren bij iemand die in een souterrain zat met een raam op straathoogte, liepen er nietsvermoedend familieleden de kamer binnen en werden er uitgebreid koffiebonen gemalen door een huisgenoot op de achtergrond. Maar ook vielen er laptops uit, deed de camera het niet en laat me niet beginnen over de aantal keren dat een verbinding het niet deed waardoor het gesprek constant vastliep. Dat video-solliciteren is niet altijd goed voor ons stressniveau... 

Omgaan met verandering 

Iedereen weet dat je als recruiter veel in contact bent met kandidaten en je kunt je voorstellen dat je deze kandidaten het liefst een keer in het echt wil zien voordat je ze een contract aanbiedt. Helaas kan dat met COVID-19 niet altijd. We zijn genoodzaakt om flexibel en innovatief te zijn, maar ook om risico’s te nemen. Voor een recruiter is het fijn om een kandidaat in het echt te kunnen zien, omdat je zo beter kunt aanvoelen of het een goede match is. Aan de andere kant kan de kandidaat nu de sfeer op kantoor niet proeven, wat een gemis is voor hen.  

Hoe zorgen we ervoor dat we toch de juiste keuze maken? Mijn recruitmentcollega’s en ik stonden voor een uitdaging. Er moesten maatregelen genomen worden, want gesprekken op kantoor voeren was geen optie meer. We hebben van alles geprobeerd om over te stappen op digitaal: Skype, Google Hangouts, maar uiteindelijk zijn we blijven hangen bij Teams. Gesprekken kunnen daardoor gelukkig doorgaan. Aan de sollicitaties heeft het nooit gelegen. Die bleven binnenkomen. Maar goed, de gesprekken gaan dus door, maar hoe vervangen we het voordeel van gesprekken op kantoor? Tijdens de video-sollicitaties besteden we nu meer aandacht aan het omschrijven van de werksfeer en onze cultuur. Ook geven we vaker de tip mee om ons op social media te volgen, waar deze sfeer ook terug te zien is en waar gezichten van toekomstige collega’s te zien zijnDekt dat de hele lading? Absoluut niet, maar alle beetjes helpen. 

Zo nu en dan proberen we toch fysiek met een kandidaat te kunnen afspreken. In het begin deden we dat door met gepaste afstand een rondje in het park te gaan wandelen. Daar werd positief op gereageerd door de kandidaten, alleen was het voor ons als recruiters een uitdaging om het gesprek aan te gaan zonder terug te kunnen vallen op het cv en ook notities maken tussentijds was geen optie. Een enkele keer doen we nog gesprekken op kantoor, wanneer er verder niemand aanwezig is en de anderhalve meter afstand gewaarborgd kan worden. Dat is toch wel fijn om nog te kunnen doen, maar we moeten voorzichtig blijven. 

Groeien in tijden van COVID-19 

Wij starten twee keer per jaar met het Traineeship Informatie- en Verandermanagement. De eerste klas zou in april van start gaan waar we al mensen voor hadden aangenomen. We zaten met de handen in onze haren. Wat moesten we doen? Onze klanten zijn voornamelijk (semi-)overheden, die volledig de deuren hadden gesloten. We besloten om wat later dan gepland toch te starten. Zo hadden we nog even de tijd om iedereen op een opdracht te krijgen en onze trainingen digitaal te maken. Nu achteraf kunnen we zeggen dat dit een succes is geweest. 

Nu iedereen doorheeft dat de coronacrisis niet tijdelijk is, pakken onze klanten het werk ook weer op en krijgen wij weer genoeg opdrachten binnen. We zijn volop bezig met de werving van onze volgende klas die start in november, waar we al mensen voor hebben aangenomen. Wij kijken weer rooskleurig naar de toekomst! 

Wil jij werken voor een gedreven organisatie met veel ‘young professionals’ ? Let dan goed op! Wij zijn op dit moment aan het werven voor een nieuwe recruiter die ons gezellige team komt versterken. Ben je geïnteresseerd? Bekijk dan onze vacature.