King For A Day: Terugblik

Op zaterdag 7 maart stroomde ons kantoor in het centrum van Den Haag vol. En deze keer niet met onze eigen adviseurs, maar met ruim 20 kinderen! Samen met een groep ouders kwamen zij ons adviseren over de digitale toekomst: Hoe ziet “samenwerken met robots” er in 2030 uit? De dag was georganiseerd in samenwerking met RobotWise, waardoor de deelnemers aan de slag konden met echte robots. We kijken terug op een inspirerende, maar vooral ook leuke dag!

Bij binnenkomst maakten we al direct kennis met Zora: een robot die kan dansen én spelletjes spelen. De kinderen gingen met haar op de foto en speelden “Raad de Sport”. Hierbij beeldde de robot een sport uit, waarvan de kinderen moesten raden welke het was. Goede antwoorden werden door Zora beloond met een dansje. Kort daarna was het tijd om te beginnen. De middag werd geopend door manager Business Development Fiona van Leeuwen, samen met Zora. De groep werd in drieën gesplitst: Zowel de kinderen als ouders en begeleiders deden mee aan het programma. Gedurende de middag hebben zij drie workshops gevolgd:

In workshop één werd kennisgemaakt met robot Dash, een middelgrote blauwe robot met één groot oog. De kinderen kregen de opdracht om Dash te besturen via een iPad. De kantoorvloer was me tape omgedoopt tot een verkeerssituatie, waar de robots netjes binnen de lijntjes door heen werden gestuurd. De kinderen programmeerden bewegingen zoals bochtjes naar links en rechts, en zelfs een rondje om een rotonde.

Bij workshop twee werd er kennis gemaakt met Ozobot, de kleinste programmeerbare robot ter wereld. Ozobot kun je besturen door hem over verschillende kleurpatronen te laten lopen. Via bepaalde kleurpatronen kan Ozobot bijvoorbeeld bochtjes maken, of 180 graden omkeren. De kinderen en ouders tekenden daarom hun eigen kleurpatronen om Ozobot te laten bewegen.

Aangekomen bij workshop drie waren alle robots inmiddels aan bod gekomen. Het laatste onderdeel werd daarom niet besteed aan het ontdekken van een robot, maar aan het bespreken van een belangrijke vraag: Hoe ziet samenwerken met robots er in 2030 uit? De kinderen tekenden met veel plezier hun ‘ideale robot’. Wat dacht je van een robot die je huiswerkt maakt, of die zorgt dat je ouders niet meer zeuren? Of een robot die mensen heel precies kan opereren, of eenzame ouderen gezelschap kan houden? Daarnaast deelden de kinderen ontzettend creatieve inzichten. Worden mensen bijvoorbeeld lui als robots steeds meer taken overnemen? En waarom zou je thuis aan school willen werken, als je dan de andere kinderen mist?

Na afloop konden de kinderen hun programmeer-skills én tekeningen laten zien aan de ouders en begeleiders, en werd er nog nagenoten bij een gezellige borrel. We kijken terug op een ontzettend leuke middag, met genoeg mooie inzichten voor ons als BECIS|DIOR.