IN GESPREK MET: DYANTHA BOXUM

In verband met de coronacrisis werken onze collega’s al een aantal weken vanuit huis. Graag delen onze adviseurs een inkijkje in het thuiswerken. Deze week deelt Dyantha Boxum haar ervaringen in het thuiswerken. Dyantha werkt op dit moment als implementatiemedewerker via BECIS | DIOR voor het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

“Ik vind het echt een uitvinding om af en toe gewoon de lijn open te zetten met een of meerdere collega(‘s) met wie je veel samenwerkt. Blok bijvoorbeeld gewoon eens een halve dag om op deze manier samen te werken.”

Mijn naam is Dyantha Boxum. Ik ben werkzaam als implementatiemedewerker bij het programma Open Overheid van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Dit programma helpt het ministerie in de transitie naar een open overheid en daarmee verbeterde transparantie richting de samenleving. Een gevarieerde, uitdagende functie met maatschappelijke relevantie die goed bij mij past.

Hoe bevalt het thuiswerken bij je?

Zoals alles heeft het thuiswerken wat mij betreft voor- en nadelen. Ik woon in Den Haag op een kwartier lopen van mijn werk – die dagelijkse beweging mis ik nu. Het programmateam is een relatief klein team waarin we intensief samenwerken, dat sociale contact mis ik wel. Gelukkig proberen we dat zoveel mogelijk digitaal te creëren door vaak te (video)bellen. Wat we ook vaak doen is via Whatsapp of een andere applicatie om te videobellen gewoon de lijn open te zetten met een aantal mensen en dan gewoon ons eigen werk doen. Zo is het alsof we toch een beetje naast elkaar zitten te werken en stemmen we gemakkelijker af. Ook een kort informeel praatje gaat op die manier veel gemakkelijker.

Een groot voordeel van het thuiswerken vind ik dat als het mooi weer is, ik ook lekker buiten kan zitten werken in mijn tuin. Ijskoffi

e erbij… Heerlijk. Zelfs videobellen gaat zo goed, ware het niet dat een aantal halsbandparkieten besloten hebben in de boom in mijn tuin een thuis te maken: zelf registreer ik ze vaak niet eens meer, maar in de microfoon van mijn laptop wordt het versterkt en klinkt het af en toe net alsof ik een tropische volière zit te werken! Microfoon dus iets vaker op mute.

Het heeft me verbaasd hoe goed alles gewoon door kon gaan sinds we thuiswerken. Ik zag er best tegenop toen we het bericht kregen thuis te moeten gaan werken. We vreesden ook dat het werk na een aantal weken snel op zou drogen. Gelukkig bleek niets minder waar: alle afspraken gingen gewoon door en binnen no time hadden we het drukker dan ooit!

Welke werkzaamheden doe je in deze periode anders dan normaal?

Eigenlijk verandert er niets. Zoals ik al zei: alle afspraken zijn eigenlijk gewoon doorgegaan. Zaken die we normaal gesproken zouden oppakken door met een collega even samen achter een laptop te gaan zitten, doen we nu iets vaker dat een van ons een concept maakt en de ander dat concept reviewt. Maar net zo vaak zetten we de lijn open en delen we onze schermen om ergens aan te werken, alsof we naast elkaar zitten te werken.

Bij sommige afspraken, met name in iets grotere groepen, merk ik dat ik het non-verbale aspect steeds meer mis. Gestructureerd overleggen in een grote groep gaat prima, maar ik vind het toch lastiger in zo’n groep via een scherm een dynamische discussie of gesprek te creëren, waar non-verbale cues toch een grote rol spelen.

Besteed je in deze periode meer aandacht aan het opslaan van belangrijke informatie?

Eigenlijk niet. Ik zorg altijd al dat ik alle relevante informatie opsla in het DMS wat we gebruiken, waar een goede structuur is ingericht die we als programmateam hanteren. Dat is niet veranderd. Voor een programma wat onder andere de doelstelling heeft de interne informatiehuishouding te verbeteren zou dit wat mij betreft eigenlijk ook niet meer dan logisch moeten zijn. Immers, als wij het al niet doen, hoe krijgen we dan de organisatie zover dat zij het wel doen?

Welke tips zou je willen geven voor het thuiswerken?

Ik vind het echt een uitvinding om af en toe gewoon de lijn open te zetten met een of meerdere collega(‘s) met wie je veel samenwerkt. Blok bijvoorbeeld gewoon eens een halve dag om op deze manier samen te werken. Vaak zijn het toch de kleine afstemmingen en de korte informele praatjes die je mist: dat zijn de dingen waar je niet meteen de telefoon voor pakt. Door op deze manier te werken is daar toch ruimte voor. Daarnaast houdt dit het contact laagdrempelig – ik merk dat ik nu, op de momenten dat we de lijn niet open hebben staan, ook veel sneller toch mijn collega even bel om heel kort iets af te stemmen.