Ruim zeven maanden geleden liep ik iets wat gespannen, maar vooral heel nieuwsgierig wat er zou komen richting het kantoor van BECIS|DIOR in Den Haag voor de Kick-off van het traineeship. Met een master Geschiedenis en een afstudeeronderzoek naar aardgas in Nederland had ik weinig ervaring met informatiemanagement. Na een warm welkom volgde ik in de eerste week de training Basis Informatiemanagement. De trainer maakte met een actueel voorbeeld het belang van goed informatiemanagement duidelijk. Ik kon zelfs een bruggetje vinden naar mijn eigen afstudeeronderzoek, want ook het dossier aardgaswinning kan wat betreft informatiemanagement worden bijgeschaafd.  Zo kwam ik er in mijn eerste week achter dat informatiemanagement veel breder is dan het uitzoeken van archieven en zeker met de toenemende digitalisering van essentieel belang is.

Naast de inhoudelijke trainingen bevat het traineeship veel ruimte voor persoonlijke ontwikkeling. Eind november zijn we met onze traineegroep afgereisd naar Rotterdam voor de training Ik en de Ander. Een intensieve training waarbij we onszelf en elkaar beter leerden kennen. Hier kwamen onder andere onze communicatiestijlen en kwaliteiten, maar ook onze valkuilen aan bod.  Deze inzichten vormden een goede basis voor andere trainingen. Daarnaast hebben we  een aantal keer per jaar intervisie, waarin we problemen, of beter gezegd uitdagingen, bespreken die we bij onze opdrachten tegenkomen. Niet alleen het bespreken van je eigen uitdaging levert veel op, maar het samen behandelen van uitdagingen in het algemeen zorgt voor veel nieuwe inzichten en mogelijke oplossingen.

“Samen met mijn mede-trainees hebben we door onze interventies meer dan €200.000 kunnen besparen”.

Prince 2, Lean, Scrum… Voor het traineeship informatie- en verandermanagement waren het allemaal nog abstracte concepten. De trainingen zorgen er niet alleen voor dat je de stof van het vakgebied informatiemanagement makkelijker tot je neemt, maar het maakt ook dat deze vier/vijf letter-woorden tot leven komen. Voor het behalen van je Lean Orange belt gingen we aan de slag met een probleem dat we in de praktijk waren tegen gekomen. Aan de hand van de Lean-methodiek werd het probleem geanalyseerd en konden we aan de slag met het weghalen van de verspillingen. Samen met mijn mede-trainees hebben we door onze interventies meer dan €200.000 kunnen besparen!

“Voor nu kan ik zeggen dat het traineeship informatiemanagement al mijn verwachtingen heeft overtroffen en ik kan het zeker iedereen aanraden”.

Inmiddels zit het grootste deel van het traineeship er alweer op. We hebben nog een paar trainingen te gaan en natuurlijk het eindproject Schitteren en Scoren. Terugblikken kan eigenlijk pas als ook dit geweest is, maar voor nu kan ik zeggen dat het traineeship al mijn verwachtingen heeft overtroffen en ik kan het zeker iedereen aanraden!

Kijk voor meer informatie over het traineeship op deze pagina

Informatiemanagement

Heb je vragen over het traineeship? Of wil je meer weten over onze organisatie? Op onze website vind je meer informatie.