Onze adviseur in opleiding Jeltje Bieleman is sinds november 2019 begonnen aan het traineeship Informatie- en Verandermanagement. In deze blog vertelt Jeltje ons meer over hoe zij het traineeship tot nu toe ervaart.

Voordat ik bij BECIS | DIOR begon, heb ik een bacheloropleiding Communicatie- en Informatiewetenschappen en een masteropleiding Communicatie en Beïnvloeding gevolgd aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tijdens mijn opleiding ontwikkelde ik een interesse voor informatiestromen binnen organisaties: hoe lopen de processen, hoe communiceren mensen met elkaar en hoe wisselen ze informatie uit?  

Het leuke aan Informatiemanagement is dat het al deze aspecten bij elkaar brengt. Mensen binnen organisaties hebben een bepaalde informatiebehoefte, waar vaak ook een ICT-systeem bij komt kijken. Hoe kun je er dan voor zorgen dat die informatie via een optimaal proces op de juiste plek terechtkomt? Daar ligt voor mij als adviseur in opleiding de uitdaging. 

Mijn eerste opdracht

Ik ben in november 2019 begonnen aan het traineeship Informatie- en Verandermanagement. Omdat ik mijn contract al had getekend, kon ik in september al aan de slag op een opdracht. Ik werd ingezet als adviseur bij het Omgevingsloket online van Rijkswaterstaat. Deze applicatie wordt gebruikt door bedrijven en particulieren om omgevingsvergunningen aan te vragen. Ook overheden maken gebruik van de applicatie. Mijn taak was het verzorgen van de gebruikersondersteuning: mensen wegwijs maken door het systeem, communicatie via nieuwsbrieven en de website, testen van nieuwe updates van het systeem, etc.  

Wat zijn mijn kwaliteiten eigenlijk?

Toen ik begon als trainee had ik nog niet zoveel werkervaring in de ‘grotemensenwereld’. Ik had altijd veel verschillende bijbaantjes, maar echt inhoudelijk had ik pas een halfjaar ervaring. Het was daarom fijn om de eerste paar trainingen van het traineeship te ontdekken wat je kwaliteiten zijn, maar ook wat je valkuilen zijn. Tijdens onze eerste training als groep hebben we elkaar én onszelf goed leren kennen. Daarna begonnen we met vakinhoudelijke trainingen en projectmanagementmethoden, zoals Projectmatig creëren en Prince2.  

Het grootste gedeelte van de tijd, ben je bij je opdrachtgever. Daar voer je je werkzaamheden uit, waarbij je soms tegen dingen aanloopt. Dan is het ontzettend fijn om die dingen te bespreken tijdens een voortgangsgesprek met je teamleider advies. Elke maand heb je zo’n gesprek, waarin je je persoonlijke ontwikkeling bespreekt. Aan het begin stel je een aantal doelen voor jezelf op, en met je teamleider advies bespreek je wat je hebt gedaan om dichter bij je doel te komen. Daarnaast is er ruimte om persoonlijke zaken te bespreken, en ook langere termijn doelen te stellen. Zo is er bijvoorbeeld ruimte voor extra cursussen en opleidingen.  

Lean Six Sigma methodiek 

Tijdens mijn opdracht bij Rijkswaterstaat heb ik geleerd om zelfstandig een project te leiden. Ik had daar nog geen ervaring mee en vond het lastig om mensen aan te sturen. In het traineeship zit een LEAN-traject, waarin je volgens de Lean Six Sigma methodiek een proces in je organisatie observeert en dat op een simpele, efficiënte manier verbetert. Door dit traject heb ik op een laagdrempelige manier veel mensen binnen mijn opdracht bij elkaar weten te brengen en een kort project geleid.  

Inmiddels zijn we al bijna een jaar verder en zitten we aan het eind van de opleiding! Als groep zijn we nu begonnen aan onze eindopdracht, waarbij we een product of dienst voor BECIS | DIOR ontwikkelen. Het was een leerzaam jaar vol met persoonlijke ontwikkeling, vakkennis over informatiemanagement, betrokken collegas en een ontzettend gezellige traineegroep! 

Wil je meer informatie over ons traineeship informatie- en verandermanagement? Neem dan een kijkje op deze pagina.