Ariane de Haas volgt sinds juni het traineeship informatie- en verandermanagement bij BECIS | DIOR. Persoonlijke ontwikkeling staat in het traineeship centraal. Door middel van intervisies, soft skills trainingen en feedback geven en ontvangen wordt je al trainee uitgedaagd om jezelf echt verder te ontwikkelen. In deze blog vertelt Ariane ons meer over hoe zij zichzelf de afgelopen maanden heeft ontwikkeld tot de adviseur in opleiding die ze nu is.  

Tijdens het traineeship van BECIS | DIOR worden jonge professionals opgeleid tot informatieadviseur. Tijdens dit programma staat persoonlijke ontwikkeling centraal en worden opdrachten bij de opdrachtgever gecombineerd met trainingen. Tijdens het traineeship stel je als adviseur in opleiding continu nieuwe, persoonlijke leerdoelen voor jezelf op.

Combinatie persoonlijke ontwikkeling en praktijkervaring

Toen ik begon aan het traineeship wilde ik mezelf graag verder ontwikkelen op persoonlijk vlak in combinatie met het opdoen van ervaringen in de praktijk. Tijdens de verschillende trainingen wordt er aandacht besteed aan verschillende aspecten van het vakgebied. Van het voeren van een intake gesprek tot het schrijven van een adviesrapport voor een opdrachtgever. Deze vaardigheden kan je daarna meteen meenemen naar je opdracht en in de praktijk brengen. Ook richt het traineeship zich op de soft skills. Zo is er één keer in de maand een intervisie moment waarin we een probleem of dilemma meenemen en we gezamenlijk het probleem analyseren en met een oplossing komen. Dit stimuleert het oplossingsgericht denken. Ik heb hierdoor geleerd sneller zaken aan te kaarten waar ik tegenaan loop, waardoor de communicatie met mijn collega’s een stuk beter is geworden.

Feedback geven en ontvangen

Een andere soft skill waar veel aandacht aan wordt besteed tijdens het traineeship is het geven en ontvangen van feedback. Feedback is een middel dat wordt ingezet om zelfontwikkeling te stimuleren. Tijdens de maandelijkse voortgangsgesprekken wordt er gewerkt aan het opstellen en bespreken van leerdoelen, maar wordt er ook gevraagd feedback op te halen bij je collega’s. Daarnaast moeten trainees na het eerste half jaar 360 graden feedback ophalen die je verder helpen in het tweede deel van je traineeship. Feedback wordt binnen BECIS | DIOR niet gezien als kritiek, maar is altijd constructief. Er wordt gevraagd naar wat kan beter, maar zeker ook waar liggen de krachten van jou als adviseur. Deze manier van feedback vragen en geven heeft gewerkt als een boost voor mijn zelfvertrouwen op persoonlijk en professioneel gebied. Je leert dat open communiceren je heel veel brengt en dat je zelf nuttige ontwikkeltips meekrijgt. Het traineeship biedt voor mij de perfecte combinatie van persoonlijke ontwikkeling en praktijkervaring in een!

Wil je meer informatie over het traineeship informatie- en verandermanagement? Neem dan een kijkje op deze pagina