Mijn naam is Sharona van Akkeren en sinds september werk ik als adviseur in opleiding bij BECIS | DIOR. In november ben ik met het traineeship Informatie- en verandermanagement begonnen. 

Op 25 en 26 november was het dan eindelijk zo ver. De tweedaagse: Ik & de Ander. Dit is het startschot van het Traineeship Informatie- en verandermanagement. Ik keek erg uit naar deze twee dagen omdat ik het leuk vind om met persoonlijke ontwikkeling bezig te zijn en vanwege het enthousiasme van collega’s die dit eerder hebben gevolgd. Ook had ik er zin in om met onze leuke groep, van elf personen, er even tussenuit te gaan en elkaar beter te leren kennen. We verbleven deze twee dagen op landgoed ISVW in de bosrijke omgeving van Leusden.  

De eerste dag 

Aan het begin van de eerste dag werd uitleg gegeven over hoe mensen leren. Wij mensen leren wanneer we uit onze comfortzone komen en terecht komen in de zogenoemde ‘strechzone’. In deze zone doe je dingen die je bijvoorbeeld voor het eerst doet of spannend vindt. Het is daarbij wel belangrijk dat je niet te ver doorschiet en in je stresszone komt. In deze laatst zone is het vaak zo dat je te veel stress ervaart, waardoor je juist niks meer leert. Tijdens deze dagen was het voor ons belangrijk om dit in de gaten te houden zodat je zoveel mogelijk leert. Daarna mochten we onze leerdoelen voor het traineeship opschrijven op een eigen flipover. Alles wat je van inzichten opdeed konden we tijdens deze twee dagen erbij schrijven.  

De eerste dag stond in het teken van het ontdekken van de meer zichtbare dingen bij jezelf. Hierbij werd de metafoor van de ijsberg gebruikt. We gingen deze dag kijken naar het topje van de ijsberg en werd er aandacht besteed aan jezelf presenteren. We hadden vooraf de opdracht gekregen om een presentatie over jezelf te maken. Dit moest in de vorm van een Pecha Kucha, dit is een presentatie van 20 slides, waarin vooral gebruik wordt gemaakt van beeldmateriaal. Elke slide gaat na 20 seconde automatisch verder waardoor je kort en bondig moet vertellen. In de presentatie stonden we stil bij onze hoogste en dieptepunten van ons leven, de motiverende factoren en de kwaliteiten die je de groep te bieden hebt. Deze dag hebben we ook een communicatiestijlen test gemaakt. Hierbij ontdekte we ook wat de voor- en nadelen zijn van elke stijl. Daarnaast hebben we verschillende oefeningen gedaan waarbij je in de praktijk ziet hoe je communiceert. Hier konden we elkaar gelijk feedback op geven.  

De tweede dag 

Op de tweede dag gingen we meer onder water om de rest van de ijsberg te bekijken. We keken naar de dingen bij onszelf die niet direct zichtbaar zijn, zoals je overtuigingen en drijfveren.  

We begonnen met het kijken naar onze persoonlijke overtuigingen en dan met name degene die je belemmeren in je werk, maar ook in het privéleven. We spraken in verschillende groepen over deze belemmerende overtuigingen. We bespraken dan waar het bijvoorbeeld vandaan kwam en bedachten dan een andere positievere en helpende overtuiging. Door het spelen van een soort kaartspel kregen we inzicht in onze drijfveren. Er zijn zes verschillende soorten drijfveren die elk hun eigen kleur hebben. We zagen ook dat sommige drijfveren meer individueel gericht waren en andere juist meer omgevingsgericht. Tijdens deze oefening werd besproken wat de positieve en negatieve aspecten zijn van de drijfveren. Op deze manier kon je beter je kwaliteiten en valkuilen herkennen. Als laatste gingen we zelf een aantal kernkwaliteiten kwadraten invullen om zo meer inzicht te krijgen in zowel je kwaliteiten, valkuilen maar ook je allergieën en uitdagingen.  

Na elke oefening kwamen er weer inzichten of dingen die ik had geleerd over mezelf. Waardoor ik na twee dagen verschillende inzichten had opgeschreven. 

Wat neem ik mee? 

In het werk als adviseur is het belangrijk dat je jezelf goed kent en ook goed begrijpt waarom je de dingen doet zoals je ze doet. En misschien nog wel belangrijker, dat je snap dat collega’s dit niet altijd op dezelfde manier doen als jij. Daarom is goed om inzicht te hebben in de verschillende perspectieven en stijlen van anderen en te leren hoe hiermee om te gaan vanuit jouw eigen perspectief en stijl. Daarnaast is het belangrijk dat we ons bewust zijn van ons gedrag en waar dit vandaan komt. Tijdens deze tweedaagse heb ik mezelf nog een stapje beter leren kennen, maar ook de andere trainees in de groep.  

Door Sharona van Akkeren, adviseur in opleiding