Mijn naam is Roosmarijn Somers en ik ben in september begonnen met het traineeship informatie- en verandermanagement bij BECIS | DIOR. Ik ben afgestudeerd in de richting Arbeids- en Organisatiepsychologie met de master Consulting & Organizational Development aan de Universiteit van Amsterdam. Ik heb voor dit traineeship gekozen, omdat het verandermanagement onderdeel mij aansprak en ik mijzelf breed wilde ontwikkelen. Daarnaast ben ik van mening dat verschillende soorten projecten een beter inzicht zullen geven in wat voor werkzaamheden ik leuk vind en waar ik me meer in wil specialiseren.

Ik ben dit traineeship begonnen in de coronaperiode. De eerste drie trainingsdagen heb ik op kantoor kunnen volgen wat daarna helaas niet meer mogelijk was. Desondanks had dit verder geen impact op de voortgang van de opleiding. De trainingen zijn vanaf dat moment volledig digitaal ingericht en hoewel dit anders is dan in het echt vond ik dat er goede creatieve oplossingen zijn bedacht om toch digitaal samen te werken. Daarnaast vind ik de trainingen heel leerzaam en praktisch toepasbaar wanneer je op opdracht zit. Je leert niet alleen theorie over informatie- en projectmanagement, maar krijg je ook praktische handvatten op het gebied van gespreksvaardigheid of jezelf presenteren.

Nieuwe inzichten

Ook leer je veel over je eigen kwaliteiten, communicatiestijlen en valkuilen. Wat ik verder heel prettig vind zijn de intervisies waarbij er uitvoerig wordt ingegaan op uitdagingen die jij of je andere trainees tegenkomen tijdens je opdracht. Hierdoor hoef je lastige situaties niet alleen op te lossen, maar ga je deze met de groep analyseren. Hierdoor kom je tot nieuwe inzichten over jezelf maar ook over mogelijke oplossingen. Al met al ben ik tot nu toe heel enthousiast over het traineeship. Natuurlijk is het af en toe ook wel even door bikkelen als je naast je werk nog moet leren voor een examen of een adviesrapport moet schrijven. Doordat de drukkere periodes afgewisseld worden door rustigere periodes is dit gelukkig goed te combineren.

Mijn opdrachten

Ik ben mijn traineeship begonnen bij de gemeente Landsmeer op de DIV afdeling (Documentaire Informatievoorziening) waarbij ik me bezig hield met het ondersteuning van het zaaksysteem voor informatiestromen. Dit betrof verschillende werkzaamheden zoals registreren van gemeentelijke stukken maar ook het schrijven van handleidingen en het geven van trainingen over het systeem. Hier heb ik veel geleerd over het vak informatiemanagement en het belang van het goed waarborgen van informatiestromen. 

Daarnaast heb ik voor de centrale Bibliotheek van Den Haag samen met twee andere collega’s in anderhalve week een online evenement georganiseerd. Wij waren verantwoordelijk voor de technische inrichting en ondersteuning zowel online als fysiek in de studio. Verder pakten we ook een deel van de communicatie met de betrokken partijen op en hebben we werkinstructies en een draaiboek voor die dag geschreven. Dit was erg leerzaam en leuk om te doen. Dat vind ik ook een voordeel van BECIS|DIOR, doordat het een informele organisatie is met korte lijntjes zijn we ook heel flexibel en kan er snel geschakeld worden. Plus er is vaak al een vergelijkbare opdracht uitgevoerd, waardoor je gebruik kan maken van de eerder opgestelde methodes of bestanden.

Ontwikkeling nieuwe producten en diensten

Verder heb ik naast externe opdrachten ook interne projecten lopen. Tijdens interne projecten houd je je bezig met het verbeteren van de dienstverlening of het ontwikkelen van een nieuw product of dienst. Zo heb ik meegewerkt aan het ontwikkelen van een Serious Game gericht op het ondersteunen van bedrijven bij veranderingen. Deze heb ik met mijn collega’s gepresenteerd aan het management van BECIS | DIOR en daarnaast heb ik voor het VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) samen met een andere adviseur een online Webinar gegeven over het product dat we hebben ontwikkeld met betrekking tot de omgevingswet. Dit was spannend maar wel heel erg leuk om te doen.

Gemeente Amsterdam

Op dit moment zit ik op opdracht bij de gemeente Amsterdam als klantrelatiemanager. De gemeente Amsterdam is bezig met het inwerkingtreden van een nieuw vergunningensysteem voor het werken in de openbare ruimte, bijvoorbeeld het aanleggen van glasvezel of een nieuwe rotonde. Dit betreft veel verschillende klanten zoals Waternet, Bam, VodafoneZiggo, Liander maar ook kleinere aannemersbedrijven wat het werk heel leuk en uitdagend maakt. Mijn taak is om klantrelaties te onderhouden en het draagvlak voor het systeem te vergroten. Daarnaast ben ik zelf ook druk bezig met het leren van het systeem en werk ik ook mee bij het maken van een e-learning.

Ik heb het hier heel erg naar mijn zin, er is een mooie balans tussen samenwerken en zelfstandig aan de slag gaan.  Geen dag is hetzelfde en er is veel ruimte voor eigen inbreng. Verder heb ik het geluk dat ik veel samenwerk met verschillende partijen binnen het project waardoor ik veel leer over het proces. Het was wel apart om je collega’s voornamelijk online te zien, maar ik heb vooraf met een aantal een online kennismaking ingepland en dat heeft heel erg geholpen. Wanneer je dan ergens niet uitkomt of iets nodig hebt dan heb je ze toch al een keer gezien en wil iedereen je graag helpen.

Wil jij net als Roosmarijn jezelf verder ontwikkelen en tegelijkertijd werkervaring opdoen bij de overheid? Je leest hier meer over ons traineeship.