In verband met de coronacrisis werken onze collega’s al een aantal weken vanuit huis. Graag delen onze adviseurs een inkijkje in het thuiswerken. Deze week deelt adviseur Veili Tadrous zijn ervaringen in het thuiswerken. Hij werkt via BECIS | DIOR voor het Ministerie van Economische zaken en klimaat.

Bij EZK ben ik bezig met het project bewustwording privacy en informatiebeheer. Vooral veilig opslaan is voor nu een aandachtspunt voor de gehele organisatie.”

Mijn naam is Veili Tadrous en ik werk sinds kort via BECIS | DIOR voor het Ministerie van Economische Zaken en klimaat (EZK). Een week voor de maatregelen had ik mijn sollicitatiegesprek bij het ministerie en mocht ik starten. Door de maatregelen zit ik, net als vele anderen, ook thuis. Dat betekent ook dat ik vanuit huis ingewerkt moest worden. Dat was natuurlijk best maf, maar gelukkig ben ik goed opgevangen door het team en de organisatie heeft veel begrip voor de situatie.

Hoe bevalt het thuiswerken bij je?

Het thuiswerken bevalt mij verbazingwekkend goed. Vooral het iets later opstaan draagt bij aan mijn productiviteit. Ook heb ik minder last van de afleidende collega’s en kan ik zelf mijn dag indelen. Hierdoor ben ik merkbaar productiever. Toen mijn projectleider vroeg of het allemaal wel lukte, zei ik ‘Uiteraard! Op mijn sloffen’. Voor bewijs refereer ik naar mijn foto.

Welke werkzaamheden doe je in deze periode anders dan normaal?

Wat mij voornamelijk is opgevallen is dat ik het prettig vind om de uren voor de interne projecten te verspreiden over de dagen. Ik werk 24 uur voor EZK, maar dat smeer ik uit over 5 dagen. Hierdoor werk ik ongeveer 5 uur per dag voor EZK (soms meer, soms minder) en de rest kan ik gebruiken voor de interne projecten. Dit vind ik zelf fijn, omdat ik nu altijd bezig kan zijn en iedere dag beschikbaar ben voor de klant.

Wat ik verder anders doe dan normaal is veel meer mailen. Voorheen liep ik even langs, nu zijn het veelal mails. Het positieve is dat ik wel merk dat er in de mail veel sneller wordt gereageerd dan normaal. Iedereen zit thuis in een wat andere situatie, door de verschillende calls krijg je steeds een beetje toegang tot het privéleven van een collega. Dat betekent bij mij dat ik me meer verbonden en betrokken voel bij de collega. Erg leuk dus! De betrokkenheid voel ik vooral in de teamvergaderingen van de interne projecten.

Bij EZK ben ik bezig met het project bewustwording privacy en informatiebeheer. Vooral veilig opslaan is voor nu een

aandachtspunt voor de gehele organisatie. Ik gebruik hiervoor bijvoorbeeld intranetberichten om aandacht hiervoor te vergroten. Zelf let ik hierdoor ook beter op waar ik gegevens opsla. Ik werk bijvoorbeeld bijna alleen via de thuiswerkomgeving.

Welke tips zou je willen geven voor het thuiswerken?

Wat ik zelf heb gemerkt is dat het ‘formeel’ afsluiten van je werkdag een stuk lastiger gaat doordat je je werkplek niet verlaat. Wat kan helpen is om dit toch formeel te doen. Klaar voor vandaag? Klap even je laptop dicht, rek je uit en neem een korte wandeling. Ik ga zelf na het werk bijvoorbeeld naar de supermarkt, als werkdag-afsluitend ritueel.  Wat doe jij om de balans tussen werk en privé te scheiden?