IN GESPREK MET: JAN BOON

In verband met de coronacrisis werken onze collega’s al een aantal weken vanuit huis. Deze week deelt Jan Boon zijn ervaringen rondom het thuiswerken. Jan Boon is informatiespecialist, via BECIS | DIOR houdt hij zich bezig met een groot project bij de gemeente Haarlem.

“Direct na het ingaan van de eerste coronamaatregelen ben ik thuis gaan werken. Gelukkig had ik voor een paar weken digitale werkzaamheden”. 

Sinds een paar jaar werk ik met enkele collega’s van BECIS | DIOR aan een groot project van de gemeente Haarlem. Alle nog bestaande analoge archieven moeten worden bewerkt, geselecteerd en geïnventariseerd, om uiteindelijk te worden overgedragen aan het Noord-Hollands Archief. Daartoe werken we tegelijkertijd zowel op servers van de gemeente als van het NHA. 

Direct na het ingaan van de eerste coronamaatregelen ben ik thuis gaan werken. Gelukkig had ik voor een paar weken digitale werkzaamheden en de server van het NHA hadden we al beschikbaar via een VPN-verbinding. Al snel had ook de gemeente VPN-verbindingen draaiend en konden we alle systemen weer net zo gebruiken als op de gewone werkplek. Kort daarna werd het voor ons bovendien mogelijk gemaakt om analoge archieven mee naar huis te nemen, zodat onze archiefbewerkingen min of meer op normale wijze konden doorgaan.  

Het inu soms wat lastig dat ik niet even naar het depot kan lopen om iets na te kijken, maar daar heb ik al vlot geleerd een mouw aan te passen. De ruggenspraak met collega’s verloopt nu wel wat lastiger, want je belt toch minder snel iemand op, dan dat je vanachter je bureau kort iets met je buurman of -vrouw deelt. 

Wat vooral een dingetje was: ik ben niet zo ruim behuisd en heb daardoor thuis geen geschikte werkruimte. En omdat het bewerken van analoge archieven met zich meebrengt dat je met veel archiefdozen en dossiers om je heen zit, was dat op den duur niet vol te houden aan de huiskamertafel. Mijn vrouw en ik woonden permanent in een kantoorruimte en een deel van de werkvoorraad moest in de bijkeuken naast de wasdroger staan.  

Goede raad bleek niet eens zo duur en de goede samenwerking tussen BECIS | DIOR, de gemeente Haarlem en het Noord-Hollands Archief maakten het mogelijk om bij mij om de hoek een kantoortje te huren in een bedrijfsverzamelgebouw. 

Met een bureau en een kantoorkast van de gemeente, een paar planten en wat meubeltjes van mezelf heb ik er een gezellige werkplek van weten te maken en … voor het eerst in meer dan een kwart eeuw kan ik weer op de fiets naar mijn werk!