IN GESPREK MET: CATHARINA DAALHUIZEN

In verband met de coronacrisis werken onze collega’s al een aantal weken vanuit huis. Graag delen onze adviseurs een inkijkje in het thuiswerken. Deze week deelt Catharina Daalhuizen haar ervaringen in het thuiswerken. Zij is diegene die iedereen van BECIS I DIOR goed in de gaten houdt als operationeel manager.

“Zelf bak en braad ik me helemaal suf. Inmiddels heb ik een aardige hoeveelheid verschillende soorten brood en koekjes uitgeprobeerd.”

Hallo, mijn naam is Catharina Daalhuizen. Ruim 5 jaar werk ik met liefde en plezier als operationeel manager bij BECIS |DIOR. Samen met Fiona en Marjolijn vorm ik het operationeel team. Daarin ben ik (eind)verantwoordelijk voor de adviseurs en adviseurs in opleiding. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor DIOR. Waar we al ruim 30 jaar adviseurs, managers, beleidsmakers, young professionals en informatiespecialisten opleiden in informatiemanagement en informatiebeheer.

Hoe bevalt het thuiswerken bij je? En wat is je hierbij opgevallen?

Het thuiswerken bevalt best prima, we werkten natuurlijk allemaal al digitaal en flexibel dus wat dat betreft is de verandering niet zo groot. Maar qua gezelligheid en verbondenheid mis ik het wel echt om niet op kantoor te werken! Zeker ook gezien het zoeken naar tijd met drie kinderen thuis, is ineens alles functioneel geworden. Dus de gesprekken die je normaal tussendoor voert omdat je elkaar tegenkomt of naast elkaar zit te werken, even zit te wachten totdat iedereen er is etc. mis ik wel echt enorm.

Inmiddels merk ik ook dat dit voor bijna iedereen wel pittig is. Nog los van dat het fijn is om elkaar te zien en weten wat er speelt, kost het ook meer energie om alles digitaal te doen. Zeker als je in je opdracht bezig bent met verandering en informeel contact misschien juist wel de sleutel tot succes is. het starten op een nieuwe opdracht vanuit huis, betekent dat je iedereen digitaal moet leren kennen. Degenen die misschien geen stakeholder zijn of lijken in je project, spreek je daarom ook niet. Terwijl je die op locatie tegenkomt en er op een natuurlijke manier contact ontstaat.

Wat mij ook opvalt is dat veel van ons het best lastig vinden om goed in balans te blijven. De overgang  van werk naar privé en weer terug gaat soms een stuk minder makkelijk of vanzelf als je steeds op dezelfde plek bent. Pauze’s worden niet of niet voldoende genomen en wordt lang doorgewerkt. Dus we proberen dit steeds op andere manieren te organiseren en goed bij iedereen te checken hoe het gaat en wat je nodig hebt om goed te blijven functioneren.  

Welke werkzaamheden doe je in deze periode anders dan normaal?

Ik bel en videochat dus veel meer dan normaal en we zijn er, nog meer dan anders, alert op hoe het met iedereen gaat. We zijn veel meer bezig met het organiseren van contact en zoeken naar mogelijkheden om elkaar online te spreken om een op de hoogte te blijven van hoe het gaat.

Daarnaast zijn we steeds aan het anticiperen op het hoe het met het bedrijf gaat. Dat doen we altijd, maar nu kunnen we minder ver vooruitkijken en is de markt grilliger. Projecten worden ineens stop gezet, de vraag naar het type adviseur lijkt wat te veranderen etc. Daar willen we, uiteraard, goed op inspelen.

Besteed je in deze periode meer aandacht aan het opslaan van belangrijke informatie?

Het goed opslaan van belangrijke informatie is natuurlijk altijd belangrijk 😉. Wel ben ik voorzichtig wat achterstallige klussen op dat gebied aan het inhalen….

Welk tip zou jij aan collega’s geven voor het thuiswerken?

Wat ik heel belangrijk vind is dat je bedenkt waar je energie van krijgt als je veel in en om je huis bent en werkt. Bedenk activiteiten die in de plaats kunnen komen van wat je normaal leuk vindt om te doen. Zorg voor veel ontspanning en ga veel naar buiten, juist ook overdag. Niet de hele dag achter je laptop of computer, maar regelmatig even iets anders doen is goed voor je hoofd en je lijf!

Zelf bak en braad ik me helemaal suf. Inmiddels heb ik een aardige hoeveelheid verschillende soorten brood en koekjes uitgeprobeerd en probeer ik een paar keer per week een nieuw recept uit. Inmiddels doe ik bijna alles op de fiets en lopend, want Noordwijk is niet zo groot dus dat kan makkelijk.