Omgevingswet

De Omgevingswet is een ingrijpende vernieuwing, op het terrein van samenwerken tussen organisaties en het delen van informatie over de openbare ruimte. De Omgevingswet maakt dat veel informatie die nu bij Provincies aanwezig is, gebruikt moet gaan worden door gemeenten en waterschappen. Vanuit het Digitale Stelsel Omgevingswet (DSO) worden er informatieproducten vormgegeven die verdere invulling geven aan het delen, verrijken van informatie gericht op de eindgebruiker. Het informatiebeheer/archivering moet stevig worden aangepakt om de Omgevingswet in te kunnen voeren. De overtuiging groeit dat duurzame toegankelijkheid net als privacybescherming en informatieveiligheid vooraf, by design, ontwikkeld moet worden. Archieffuncties worden daardoor onderdeel van de totale information governance van overheidsorganisaties. Daarin wordt het beschermen, beveiligen en beheren van informatie als een logisch samenhangend geheel beschouwd. Bij de Omgevingswet bestaat nu de kans om dit te realiseren. Dossiers met betrekking tot omgevingszaken zullen worden gevormd, beheerd en gebruikt door meerdere organisaties. De archiefbescheiden moeten daarnaast langdurig beschikbaar blijven voor hergebruik, onderzoek en reconstructie.

Online

De workshops worden volledig online verzorgd. Dankzij de talloze leervormen in de online leeromgeving, kun je effectief, met sociale interactie op afstand bij ons workshops en trainingen blijven volgen. Zoals je gewend bent staat persoonlijke aandacht, kwaliteit en praktijkgerichte toepasbaarheid nog steeds centraal.

Voor wie

Deze workshop is bestemd voor medewerkers binnen het vakgebied van informatiemanagement, o.a.  informatiespecialisten, informatiebeheerders en DIV adviseurs. Daarnaast is de cursus interessant voor medewerkers die meer willen weten over het vakgebied van informatiemanagement.

Niveau

Basisworkshop

Schrijf je in
Datum 24 februari 2021
Tijdstip 09:30 -12:30 uur
Prijs €395,-
Inhoud
De uitgangspunten en aanbevelingen voor de archieffunctie op hoofdlijnen
Doelstellingen
Het ontwerpen en implementeren van de archieffunctie, Archivering by design
Instrumenten (DUTO, VNG)
Procesmodel en Zaaktypecatalogus (ZTC)